نقد و بررسی الکتروپمپ های سانتریفیوژ :
پمپ سانتریفیوژ که با نام های پمپ گریز از مرکز یا پمپ سانتریفیوژ نیز شناخته می شود، از جمله پمپ های دینامیکی می باشد. پمپ های گریز از مرکز در دسته بندی پمپ های با جا به جایی غیر مثبت قرار می گیرند که بدان معنا می باشد که با چرخش پروانه در آن انرژی به سیال منتقل می گردد.
پمپ های سانتریفیوژ از پرکاربردترین پمپ های مصرفی در صنایع می باشند. بزرگترین ویژگی این پمپ این است که میزان مشخص از دبی آب را در فشار ثابت و در هر موقعیتی تولید می کند. نحوه عملکرد پمپ گریز از مرکز بدین شکل است که با روشن شدن الکتروموتور و چرخش پروانه پمپ، آب با فشار بیشتری به مسیر خروجی هدایت می گردد.
یعنی پمپ سانتریفیوژ نیروی جنبشی را از الکتروموتور دریافت و آن را به انرژی هیدرودینامیکی که باعث افزایش جریان مایع پمپ شونده می شود تبدیل می کند.
جنس پمپ های عمودی و طبقاتی عموما از جنس چدن، استیل، پلیمر و برنج می باشد. در این تیپ پمپ ابتدا مایع وارد چشمی پروانه می شود و سپس با گردش پروانه روی پره ها دوران می کند و وارد قسمت حلزونی شکل محفظه پمپ می شود.
به علت افزایش سطح مقطع در محفظه پمپ از سرعت سیال کم شده و فشار افزایش پیدا می کند.
انواع پمپ سانترفیوژ کدامند؟
پمپ های گریز از مرکز برای جا به جایی مایعات و سیالات در زمینه های خانگی، صنعتی، کشاورزی مورد استفاده قرار داد. انواع موارد استفاده پمپ سانتریفیوژ از این قرار است:
پمپ سانتریفیوژ شعاعی:
در این تیپ از پمپ های گریز از مرکز جریان سیال پمپ شونده به صورت موازی وارد پمپ شده و به صورت عمودی از محور خروجی با فشار بالا تر خارج می گردد. شافت پمپ سانتریفیوژ شعاعی به دو صورت عمودی و افقی به منظور کاربرد و محدودیت های مختلف طراحی درون پمپ تعبیه شده است. از این تیپ پمپ برای فشارهای بالا و دبی کم استفاده می شود.
پمپ سانتریفیوژ محوری:
در این مدل پمپ ها مسیر ورودی و خروجی به صورت موازی بوده، یعنی سیال از همان جهت که وارد می شود از همان جهت نیز از پمپ خارج می گردد. از پمپ گریز از مرکز محوری در فشار و دبی متوسط برای انتقال و جا به جایی مایع مورد استفاده قرار می گیرد.
پمپ نیمه سانتریفیوژ:
مدل دیگر پمپ سانتریفیوژ که برای دبی های بالا کاربرد دارد تیپ نیمه سانتریفیوژ است. در این تیپ پمپ ها سیال پمپ شونده به صورت عمودی وارد محفظه شده و به صورت مایع به سمت خروجی هدایت می گردد. پمپ نیمه گریز از مرکز توانایی آبدهی و کارکرد بالاتری نسبت به مدل های دیگر را دارا است.
اجزا تشکیل دهنده پمپ سانتریفیوژ کدامند؟
- الکتروموتور که وظیفه تولید انرژی جنبشی را داراست.
- کوپلینگ که وظیفه اتصال شافت الکتروموتور به شافت یا محور پمپ را دارد.
- محفظه یاتاقان
- مکانیکال سیل که وظیفه آببندی پمپ و جداکننده سیال و قسمت های مکانیکی می باشد.
- پره های پمپ
- پروانه که در دو مدل مارپیچی و توربینی است.
- تیغه های پمپ که صاف و مارپیچ است.
پمپ گریز از مرکز کجا کاربرد دارند؟
پمپ های گریز از مرکز به طور گسترده بری پمپاژ آب ها و مایعات با چسبندگی کم و متوسط مورد استفاده قرار میگیرند مکان هایی که این نوع پمپ ها در ان ها کاربرد بالایی دارند می توان موارد زیر را نام برد:
پمپ های گریز از مرکز مایعاتی مانند حلال ها، اسید ها، باز ها روغنها و مواد الی و … به راحتی انتقال می دهند.
- پمپاژ دوغاب فاضلاب
- سیستم های اطفاء حریق
- تصفیه استخری
- صنعت نوشیدنی مانند انتقال اب میوه آب بطری و …
- صنایع لبنی
- صنایع تولیدی
- صنایع شیمیایی
- صنایع داروسازی
- تولید غذا
- هوا فضا
- صنایع برودتی و تهویه هوا
- صنایع نفت و گاز بری پمپاژ نفت خام و …
ویژگی های پمپ گریز از مرکز کدامند؟
این پمپ از سایز ۱ اینچ تا ۱۰ اینچ را پوشش می دهد. ماکزیموم فشار تولیدی در این پمپ ۳۵ بار می باشد. برای جا به جایی آب شور از موتور پمپ طبقاتی عمودی با بدنه و پایه استیل استفاده می شود. این پمپ دارای راندمان و کیفیت بالا می باشد.
همچنین سر و صدای کم از دیگر مزایای این پمپ می باشد. ویژگی بارز این محصول هد و دبی و فشار بالا می باشد همچنین فضای بسیار کمی را اشغال می کند. نکات منفی این پمپ عدم امکان پمپاژ مواد با چسبندگی بالا و سایش و خوردگی قطعاتی همچون پروانه پمپ می باشد.
از پمپ سانتریفیوژ در دمای بالا نیز نمی توان استفاده کرد. برای افزایش فشار آب، برخی از پمپ های گریز از مرکز عمودی را به صورت موازی نصب می کنند.
پمپ های گریز از مرکز مکش خوبی دارند، اما بر خلاف پمپ های جا به جایی مثبت قابلیت مکش منفی را ندارند. پمپ های طبقاتی قابلیت مکش سیال از عمق هشت متری را داراست. پمپ های سانتریفیوژ برای مکش سیال های رقیق مورد استفاده قرار می گیرتد ولی از پمپ های جا به جایی مثبت در سیال های بسیار غلیظ همچون قیر، چسب و مواد خمیری استفاده می شود. مکانیزم عملکردی پمپ های جابه جایی مثبت به صورت رفت و برگشتی بوده ولی پمپ های گریز از مرکز به صورت دورانی می باشند.
در پمپ های جا به جایی مثبت هنگام کار کردن به هیچ عنوان نمیتوان مسیر خروجی را مسدود کرد و باید از شیر اطمینان جهت جلوگیری از آسیب به پمپ یا لوله کشی استفاده کرد. اما در پمپ های سانتریفیوژ می توان برای مدتی این اتفاق بدون اینکه آسیبی به پمپ برسد صورت بگیرد.
راهنمای انتخاب پمپ گریز از مرکز مناسب؟
عوامل متعددی در خرید پمپ آب گریز از مرکز مهم است و برای بهره وری بالا از پمپ سانترفیوژ باید مورد توجه قرار گیرند که در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم:
- گرانروی: همانطور که در بالا اشاره شد پمپ آب گریز از مرکز برای ویکسوزیته پایین مناسب است.
- میزان فشار مورد نیاز برای ارتفاع یا هد مورد نظر
- میزان دمای سیال: در صورت استفاده از دمای بالا، باید از خنک کننده مناسب و واشرهای مناسب استفاده و پمپ را آب بندی کرد.
- تراکم مایع: در هنگام انتخاب پمپ سانترفیوژ نوع سیال، چگالی و چگالی خالص باید در نظر گرفته شود.
مزایای پمپ آب سانتریفیوژ:
- عملکرد ساده
- کم هزینه و نگهداری آسان
- ایجاد فشار جزئی بر بدنه و پوشش داخلی
- پروانه و شفت تنها اجزای متحرک پمپ های سانتریفیوژ هستند.
- کارکرد بی صدا و نصب آسان
- دارای رنج وسیعی از فشار، جریان و ظرفیت
- کم حجم و قابل نصب در مکان های کوچک
- خطر نشت پایین
- قیمت مناسب و کیفیت بالا
معایب پمپ آب سانتریفیوژ:
قابلیت انتقال مایعاتی با چسبندگی بالا را ندارند. پمپ آب سانتریفیوژ معمولا از قابلیت عملکردهایی با فشار بالا در مقایسه با سایر پمپ ها برخوردار نیستند.
به طور کلی، پمپ سانتریفیوژ نمی توانند فشار بالا را بدون تغییر در طراحی تحمل کنند و برای انتقال هایی با فشار زیاد در حجم کم به جز پمپ طبقاتی مناسب نیستند.
بدون دیدگاه